Dienst Urologie Imeldaziekenhuis sluit 2023 af met 500e HoLEP ingreep
De dienst Urologie van het Imeldaziekenhuis sloot het jaar 2023 af met een 500e HoLEP (HolmiumLaserEnucleatie van de Prostaat) ingreep.
Deze techniek gebruiken ze sinds 2021 voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting, een problematiek waar één op de twee mannen boven de 50 jaar mee te maken krijgt, maar waarover weinig gesproken wordt.
Deze in het Imeldaziekenhuis veelgebruikte techniek draagt aanzienlijk bij aan het comfort van de patiënten. De urologen van het ziekenhuis delen ook hun expertise en leiden ondertussen collega’s uit andere ziekenhuizen op in het gebruik van HoLEP-lasers.
Eén op de twee mannen boven de vijftig jaar krijgt te maken met deze klachten door goedaardige prostaatvergroting. Wanneer patiënten met deze problematiek op raadpleging komen, bekijken de urologen welke behandeling het meest geschikt is. In eerste instantie wordt vaak gestart met medicatie. Wanneer dit niet voldoende is of
niet meer volstaat, kunnen patiënten in het Imeldaziekenhuis geholpen worden door een HoLEP-ingreep.
“De HoLEP-ingreep is een behandeling met een lasertoestel waarmee een lichtbundel
wordt opgewekt die met een heel fijne glasvezel via de plasbuis tot in de blaas van de patiënt gebracht wordt. Met de energie die vrijkomt aan het uiteinde van deze glasvezel, kunnen weefsels en bloedvaten in het lichaam van de patiënt worden doorgesneden, losgemaakt en dichtgebrand.
Bij prostaatvergroting hollen we het binnenste deel van de prostaat uit in één of twee stukken. Je kan het vergelijken met het uit de schil halen van een mandarijn. Het losgemaakt weefsel wordt nadien versnipperd.” licht dr. Hendrik-Jan Florin, uroloog in het Imeldaziekenhuis, toe. Kortere opname, meer comfort voor de patiënt en niemand valt uit de boot In vergelijking met de vroegere ingrepen bij prostaatvergroting heeft de HoLEP-ingreep heel wat voordelen voor de patiënt.
“Met deze techniek hoeven we voor de heel grote prostaten geen insnede in de buik meer te maken, dit doordat de ingreep via de plasbuis gebeurt.
Hierdoor ervaart de patiënt minder pijn en heeft hij ook minder bloedverlies. Er is geen beperking naar leeftijd noch op de grootte van de prostaat. De sonde die we plaatsen op het einde van de ingreep kunnen we in de meeste gevallen de volgende dag al verwijderen. Hierdoor kan de patiënt heel snel het ziekenhuis verlaten. Ook de inname van bloedverdunners vormt geen beletsel voor deze behandeling. Verder merken we dat de straalkracht na de ingreep beduidend beter is in vergelijking met het klassieke ‘schrapen’.
Uiteraard zijn de voordelen er niet bij iedereen vanaf de eerste dag na de ingreep.
Er kunnen de eerste weken nog een paar ongemakken zijn, zoals een branderig gevoel of beperkt bloedverlies, maar die lossen zich in de weken na de ingreep meestal volledig op”. duidt uroloog Christophe Orye.
500e ingreep: kennis en ervaring wordt doorgegeven door opleiding van collega’s
Op drie jaar tijd werden in het Imeldaziekenhuis 500 HoLEP-ingrepen uitgevoerd. De afgelopen jaren nam de vraag aanzienlijk toe, momenteel worden drie ingrepen per dag uitgevoerd. De urologen van het Imeldaziekenhuis hopen dit binnenkort te kunnen uitbreiden naar vier per dag. De opgedane kennis en ervaring geven de urologen door aan collega’s
“Onze ervaring met de HoLEP delen we graag met collega’s uit andere ziekenhuizen. Het voorbije jaar hebben we drie externe urologen opgeleid. Enerzijds door hen hier in ons ziekenhuis een training te geven, anderzijds door hen in hun ziekenhuis te begeleiden bij de eerste procedures. Onze kennis op die manier kunnen delen met anderen zorgt ervoor dat nog meer patiënten via deze behandeling kunnen worden geholpen.” vertelt dokter Florin.
Voor dit probleem is er een oplossing, zoek tijdig hulp
'Wanneer de urologen van het Imeldaziekenhuis aan de behandelde patiënten vragen of ze tevreden zijn over het effect van de ingreep is het antwoord bijna unaniem ja, en daarenboven aangevuld met “ik had de ingreep eerder moeten laten doen”. Na de ingreep kunnen patiënten op veel vlakken terug een normaal leven leiden. Ze hebben opnieuw een goede nachtrust, plassen veel vlotter en moeten minder vaak plassen. Iets wat vooral een negatieve impact had op hun sociaal leven.
“Als urologen geven we graag nog een boodschap mee aan wie plasproblemen
ervaart. Er zijn heel wat mannen die deze problemen ervaren, maar vaak is er wat schaamte om hierover te spreken. Loop hier niet te lang mee rond, bespreek jouw klachten met jouw huisarts en wacht niet om hulp te zoeken. Er bestaat een oplossing voor dit probleem.” besluit dokter Orye
Imeldalaan 9, Duffel, België